Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Cim: 8622 Szántód, Iskola u. 9.
Telefon: +36 84 345 384
E-mail : info@szantod.hu
Vezetője: Szántód Község Önkormányzata

Nyitva tartás:
Csütörtök: 14.00 – 17.00
Péntek: 9.00 – 12.00

Szántód Önkormányzat - Közösségi ház - Könyvtár

A szántódi községi könyvtár alapításának gondolata 1998 márciusában merült fel. Az Iskola u. 9. szám alatt álló – a volt iskola épületében, pontosabban annak a pedagóguslakás felőli részében – került kialakításra. Az intézmény – ugyan a munkanapló szerint már május 29-én megkezdte működését – az ünnepélyes megnyitása azonban július 3-án történt. Ez alkalomból az első író-olvasó találkozónk vendége Csukás István író volt.

Községi könyvtárunk öt éves fennállásának jubileumát 2003. április 29-én a Megyei Könyvtár Szántódra kihelyezett szakmai továbbképzési napjával ünnepeltük.

2008 nyarán történt meg a könyvtár belső tereinek teljes átalakítása.  A könyvtár állományának folyamatos gyarapodása tette szükségessé a bővítést, új polcok, kisbútorok, padlószőnyeg és függöny beszerzését.

A felújított könyvtár ünnepélyes átadásával köszöntöttük az intézmény fennállásának a tíz éves évfordulóját.

Ezen a neves napon, 2008. szeptember 5-én Kocsis Klára – A derűs borúlátó című Tüskés Tiborról szóló – riportkötete került bemutatásra.

A könyvtár fennállásának huszadik évfordulója egybeesett a könyvtárosi tevékenységem huszadik évével. Ekkor a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban tartott jubileumi ünnepség vendége voltam.

Az új könyvek beszerzése évente és rendszeresen a Megyei és Városi Könyvtár valamint a helyi önkormányzat keretösszegeinek kihasználása, adott esetben pályázati pénz és néha adomány révén történt. Több esetben kapott a könyvtár igen értékes családi hagyatékból származó könyveket és szinte folyamatos volt a kedves olvasók ajándékozási kedve is. A jelenlegi állomány az induló állomány többszöröse, a könyvtár kinőtte önmagát. Napjainkban jelentős a gyermek,- és a felnőtt szépirodalma, gazdag a kínálata verseskötetekből. Mivel német olvasóink is vannak, német nyelvű kötetekkel is rendelkezünk. A könyvadományokat már a könyvtár előterében lévő, e célra készíttetett vitrines szekrényekben tároljuk.

A helytörténeti anyag – írott és tárgyi emlékek – gyűjtése a kezdetektől folyamatosan zajlik. Ez az állandó kiállítás a könyvtár előterében látható.

A másik állandó kiállításunk – a Balatonszántód szülötte tiszteletére 2010-ben létesített és ugyanezen év június 26-án átadott Tüskés Tibor emléksarok – a közösségi házunk emeletén tekinthető meg.

Egyidejűleg került sor a Tüskés Tibor szülőház emléktáblájának leleplezésére, a könyvtár névfelvételére és szülöttünk tiszteletére Szántód Díszpolgára posztumusz díj átadására.

Az olvasóink létszáma minden évben – a nyári olvasóinkat is beleértve – jócskán meghaladja a százat. Olvasóink rendelkezésére áll egy igen értékes lexikonokat, sok irányú kézikönyveket rejtő olvasósarok, amely ideális a helyben olvasáshoz. Látogatóink élhetnek a könyvtárközi kölcsönzés lehetőségével, a számítógép és a nyomtató használatával. Szolgáltatásaink egyelőre ingyenesek.

A könyvtár elé kihelyezett „Könyvet könyvért” szabadpolc a nyitva tartáson kívül is jól betölti a szerepét.

A könyvtár előterében elhelyezett tárlókban mindig valamely jelentős évfordulóhoz, neves személyiséghez kapcsolódó ideiglenes kiállítást is megtekinthetnek a látogatóink.

A könyvtári év során a kezdetektől rendszeresen évenként visszatérő könyvtári eseményeink:

 • a Magyar Költészet Napja
 • a Tüskés Tibor megemlékezés – Balatonszántód szülötte emléke előtt 2010 óta tisztelgünk
 • 2012 óta kerül megrendezésre a SZántódi Kötődésű Írók Találkozója

Könyvtárunk 2018-ban helyt adott nevesebb eseményeknek is, mint a kistérségi könyvtárosok továbbképzése és a Somogy Megyei Honismereti Egyesület tanácskozása.

A Pálóczi Horváth Ádám Közösségi Házzal évenként közösen szervezendő programjaink:

 • a Magyar Kultúra Napja
 • a közösségi ház névadója előtti tisztelgés
 • a Magyar Népmese Napja

Könyvtárunk az immáron huszonkét éves működése során igen sok neves költőnek, írónak, kritikusnak, szerkesztőnek, kiadónak, történésznek, előadó-, és képzőművésznek adott bemutatkozási lehetőséget.

Minden jelentős könyvtári eseményről a kedves érdeklődők a helyi újságunk lapjain – a Szántódi Hírlevél A könyvtár hírei című rovatában – részletesen olvashatnak.

A könyvtár eseményeiről honlapunkon is értesülhetnek.

Könyvtári programjainkról legtöbb esetben a Földvár TV felvételeket készített, melyek a most készülő archívumban visszakereshetőek lesznek.

Olvasóink figyelmét mindig igyekeztem felhívni az évenkénti esedékes országosan meghirdetett könyvtári programokra, melyekbe többnyire be is kapcsolódtunk. A gyermekekkel részt vettünk a megyei rajzversenyeken, a felnőttekkel a kistérségben szervezett könyvtári vetélkedőkön.

Önkormányzatunk mindig készségesen támogatta a községgel kapcsolatos könyvek megjelentetését. Ezek a művek könyvtárunkban kölcsönözhetők, ill. megvásárolhatók.

 • Szántód / községtörténet (2007)
 • Kovács Gábor: Totókilap (2013)
 • Tüskés Gábor: In memoriam Tüskés Tibor (2014)
 • Simándi István: Szántódpusztától Szántódig (2014)
 • Maurer Teodóra: Szántód a művészetekben (2016)
 • Szántódi Hírlevél – színes, külön száma (2017)
 • Maurer Teodóra: Szántódpuszta egyházi hagyománya 1973-2018 (2018)
 • Tüskés Tibor válogatott bibliográfia (2018)

Ha szeretne beiratkozni, szeretettel üdvözöljük új olvasóként. A Tüskés Tibor Községi Könyvtár minden kedves érdeklődőt szeretettel vár.

 

Tisztelettel

Szántód Község Önkormányzata

Back to top
széchenyi 2020 pályázati logo