Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kirándulás ötletek, látnivalók, „esőprogramok”

Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ

Szántód nevezetes idegenforgalmi látványossága Szántódpuszta, amely 1994-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzésért, s az értékes műemlékek helyreállításáért. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt, egészen a török hódításig, amikor elnéptelenedett. A pusztán áll az a kúria, ahol valaha Kazinczy Ferenc meglátogatta a bérlőt, Pálóczi Horváth Ádámot. Szántódpusztán ma Idegenforgalmi és Kulturális Központ működik, mely számos képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont.  Itt található a Balatoni Akvárium, mely a tó élővilágát mutatja be.

Szántódpuszta
Szántódpuszta

A puszta legszebb része a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára. Minden esztendőben megrendezésre kerül a Kristóf napi búcsú, amely során a püspök megszenteli a hívek járműveit.
Ma a legtöbb nézőt a lovasprogramok vonzzák Szántódpusztára, amely nemzetközi versenyeknek is gyakran otthont ad.

Szántódpuszta
Szántódpuszta

Az épületegyüttes részeként működő Ádám Pince a környék hegyeinek levével és magyaros hangulattal várja a vendégeket. A bejáratnál található népművészeti boltban igényes és mutatós ajándékokat szerezhet be az utazó az otthoniaknak.

A Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ előreláthatólag 2021 év végéig zárva tart. Ebben az időszakban kerül sor a majorság felújítására.

Szántódpusztai kúria, kiállítások
Tel.: +36 84 / 348 946
www.szantodpuszta.hu

Kossuth Park – játszótér

A park nevéhez hűen Kossuth Lajos szobrának ad helyet, emellett itt található a környék egyik legkorszerűbb és legkedveltebb játszótere, melyet szívesen keresnek fel a biztonságos és kulturált környezetet kereső kisgyermekes családok.

Időszakos kiállítások a Közösségi Házban
(8622 Szántód, Iskola u. 9. Tel.: +36 84 / 345 384)

Kossuth tér
Kossuth tér
Back to top
széchenyi 2020 pályázati logo