Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Cím: 8622 Szántód, Iskola u. 9.
Tel.: +36 84 / 345 384

E-mail: info@szantod.hu
Művelődésszervező: Balogh Józsefné Zsuzsa
Tel.: +36 30 / 265 49 81

önkormányzat Szántód

Kedves Látogató!

Üdvözöljük Szántód Közösségi Házának oldalán!

Közösségi Házunk immár 20. éve szervezi, segíti a lakóterület közművelődését. Az épületben található az önkormányzati hivatal és a községi könyvtár is.

Az évtizedekig iskolaként működő épületből került kialakításra a közösségi színtér. 2000. október 23-án adták át a megújult épületet, melyben az emeleten a kiszolgáló helyiségek mellett egy rendezvény-terem, konyha-tároló rész, és egy előtér található, melynek végében került kialakításra Tüskés Tibor emlékszobája. A földszinten helyezkedik el községünk könyvtára, melynek bejárata előtti térben látható a község helytörténeti kiállítása. Az épület jobb oldali részén, külön bejárattal az önkormányzati hivatal irodái, egy tanácsterem és a művelődésszervező irodája található.

A Közösségi Ház Szántód mintegy hatszáz lakosának jelenti a művelődés első számú bázisát. Ebből kifolyólag programjaink vegyesek, próbáljuk az itt lakók igényeit kielégíteni. Rendezvényeink között szerepelnek kiállítások, játékos és kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő előadások, ünnepi megemlékezések, valamint irodalmi és zenei műsorok is. A magyar ünnepek és a jeles napok kiemelt szerepet kapnak a ház életében. Fontos esemény az augusztus utolsó szombatján megrendezésre kerülő Falunapunk.

A Közösségi Ház otthont ad helyi kluboknak, mozgásprogramoknak is. Havonta kétszer találkoznak a Szántódi Magyarnóta-kör tagjai, a Nyugdíjas Klub pedig minden hónap utolsó keddjén tartja összejöveteleit. Heti rendszerességgel gyakorolnak a 7-es út Linedance Klub táncosai.

Az épület talán legimpozánsabb része a nagy hátsó udvar, tavasztól őszig szabadtéri rendezvények helyszíne, Falunapunk méltó környezete. A főzőversenyekhez állandó fedett színtér, szalonnasütő hely, az épület tornácán kemence, hatalmas füves terület szolgálja rendezvényeinket.

Programjainkra szeretettel várjuk Önt és kedves családját!

Balogh Józsefné Zsuzsa

művelődésszervező

Szántód faluház

NÉVADÓNK

Pálóczi Horváth Ádám a hazai felvilágosodás korának közismert alakja. Akkor élt, amikor a francia felvilágosodás elérte és megújította a magyar irodalmat. Megújulása volt ez a gondolkodásmódnak és a nyelvművelésnek. Ebben a korban alapozódott meg a magyar szépirodalom, és lassan önállósulni kezdett.

Horváth Ádám 1760-ban született a Komárom megyei Kömlődön. Elszegényedett köznemesi, református papi család egyetlen gyermeke volt. A Pálóczi nemesi előnevet halálakor, megbecsülésképpen kapta apja után, akinek származása „Szatmár sőt régebbről Zemplén Vármegyei a Pálócziak közül” volt. Horváth Ádámot az irodalomtörténet már a Pálóczi előnévvel emlegeti.

A kömlődi kisfiú 13 évesen kerül a debreceni kollégiumba, ahol a nagyhírű Hatvani professzor is tanította. Tanulmányai után ügyvéd volt Miskolcon, majd mérnök és földmérő lett. A Balaton környékén sokat dolgozott. Veszprémben, Zalában és Somogyban sok barátot és pártfogót talált.

pálóczi körkép

A tótvázsonyi Orosz Juliannát 1782-ben vette feleségül. Az ő birtokán kezdett gazdálkodni. Később a királyi kamarától kézbe vette a szántódi birtokot, amely azelőtt a tihanyi apátsághoz tartozott. Állandó lakásuk Füreden volt, de a birtok miatt Szántódon is bérelt lakást. Lakásairól így ír Pálóczi: „A Balatonnak egyik partján Füreden a magam háza van, egy gyönyörű ki nézéssel; a másikon Szántódon ez a Remete lakásom. Ezek úgy voltak építve, hogy egyikből a másikba láthatok.” Ez a Remete lakás a mai Szántódpusztán található tornácos kúria épület.

Ittléte alatt e lakás volt irodalmi tevékenységének színtere, innen írta sok jó ismerősének leveleit. Horváth Ádám, mint alkalmi poéta vált híressé. Dalszerzőként és énekesként aratott babért Füreden, majd Szántódon. Széleskörű érdeklődése nem csak kalandos életútjában mutatkozik. Érdekelte a matematika, csillagászat, kémia, filozófia, pszichológia, földrajz, néprajz. Korának polihisztora volt.

1790-ig élt Szántódon, amikor a Somogyi Bandériummal lóháton Budára távozott. Ott, mint koronaőrző bekerült a közélet eseményeibe.

Később Pozsonyba ment II. Lipót koronázási ünnepségére. Az 1791. év kezdete Bécsben éri. Hazajövet még Zalaegerszegen és Keszthelyen időzik. Utolsó éveit Petrikeresztúron töltötte, Nagybajomban halt meg 1820-ban.

Szántód falunap

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Hétfő: 17.30 – 19.00   Szántódi Magyar Nótakör -kéthetente-

Kedd: 14.00 – 16.00   Nyugdíjas Klub

– havonta az utolsó keddi napon

– a nyári hónapokban 16.00 órától

Csütörtök:    

16.45 – 17.45  Pilates – EFI rendezésében Galambos László vezetésével

18.00 – 19.00  Linedance Klub – Zalavári Mária vezetésével

17.00 – 19.00   Istentisztelet: Kr. Sz. Egyház

Péntek:  9.00 – 9.40  ZENEBÖLCSI – 40 perces játékos és zenés foglalkozások pár hónapos kortól 3 éves korig.

– földszint kisterem –

Koncsag Adrienn zenetanár, óvónő, zeneterapeuta

Tel: 30/501-8623

Back to top
széchenyi 2020 pályázati logo