Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Szálláshely minősítés

SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÓK FIGYELMÉBE!

SZÁLLÁSHELYEK MINŐSÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Tisztelt szálláshely-szolgáltató!

A szálláshely-szolgáltatási tevékenységekkel összefüggő jogszabályok módosítása újabb teendő elé állítja a már működő, illetve a leendő szálláshelyek üzemeltetőit.

Szálláshely-szolgáltatás a továbbiakban olyan szálláshelyen folytatható, amely – a korábbi jogszabályi előírások és feltételek mellett, – rendelkezik érvényes szálláshely minősítéssel.

A szálláshely-minősítés Magyarországon az állam hatáskörébe tartozó tevékenység. A szálláshely-minősítést az állam a Kormány rendeletében kijelölt szálláshely-minősítő szervezet a – Minőségtanúsító Testület Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – útján látja el, a nemzetközileg általánosan elfogadott és közzétett kritériumok alapján.

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység bejelentését megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálatát és értékelését kérni, a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében.

Szálláshelyenként az első szálláshely-minősítési eljárás ingyenes.

A szálláshely-minősítési eljárás szabályai minőségi, műszaki és szolgáltatási szempontrendszere a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén (szallashelyminosítes.hu) kerülnek közzétételre, mely alapján a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálja különösen a szálláshely műszaki állapotát és felszereltségét, illetve a nyújtott szolgáltatások színvonalát.

A 2021. december 31-ig már nyilvántartásba vett, üzemelő szálláshelyek esetén az első szálláshely-minősítést szálláshelytípusonként az alábbi időpontig szükséges igényelni a szálláshely-minősítő szervezettől:

  1. a) szálloda szálláshelyek esetében 2021. december 31-ig;
  2. b) panzió szálláshelyek esetében 2021. december 31-ig;
  3. c) kemping szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig;
  4. d) üdülőháztelep szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig;
  5. e) közösségi szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig;
  6. f) egyéb szálláshelyek esetében 2023. január 1-ig;
  7. g) magánszálláshelyek esetében 2023. január 1-ig.

(2) Ha a szálláshely rendelkezik a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett típusú, érvényes tanúsító védjeggyel, a vonatkozó fenti a)-g) időpontig köteles regisztrálni a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén, és az érvényes minősítést igazolni a szálláshely-minősítő szervezet felé, aki ezt köteles elfogadni.

A szálláshely-minősítő szervezet a szálláshely-minősítési igények elbírálását 2022. január 1. napján kezdi meg.

Az új szálláshely-üzemeltetési tevékenység megkezdésének esetén már a jegyzőhöz történő bejelentést megelőzően rendelkezni kell minősítő dokumentummal. Ehhez legalább a jegyzőhöz történő bejelentést megelőzően 90 nappal szükséges elindítani a minősítési folyamatot!

Az új szálláshely-üzemeltetési tevékenység megkezdésére vonatkozó ügymenet Balatonföldvár Város honlapján részletesen megtalálható.

Back to top
széchenyi 2020 pályázati logo